Снимки: Васил Гюров Българите осъждат ековандализма по морския бряг. Това е заглавието

...
Снимки: Васил Гюров Българите осъждат ековандализма по морския бряг. Това е заглавието
Коментари Харесай

BBC: Българите осъждат „ековандализма“ по морския бряг

Снимки: Васил Гюров 

Българите осъждат „ ековандализма ” по морския бряг. Това е заглавието на публикация, оповестена в уеб рубриката на Би Би Си за тематиките, известни в другите медии и обществените мрежи.

Статията е показа във Facebook българският музикант и деятел Васил Гюров, чиито фотоси и постова са предизвикали интереса към България и протичащото се по морето.

Снимки и постове на Васил Гюров са привлекли вниманието на журналиста в Военновъздушни сили Краси Туиг, който ги употребява за подробния си материал за вандализма по българското Черноморие.  В публикацията на Туиг е обърнато внимание на случаите на разрушени дюни и строителство по морето в България от последните седмици и последвалата социална реакция. Българското крайбрежие е било преобразено от взрив в строителството в последните десетилетия и нееднократно управляващите биват упреквани, че позволяват актове на „ вандализъм ” по отношение на околната среда, отбелязва създателя.  Ето какво още написа:

В момента може и да не е туристическият сезон, само че българското Черноморско крайбрежие се оказа в центъра на вниманието на медиите през последните седмици. Появилите се по-рано този месец фотоси в обществените мрежи на разрушена от багер пясъчна дюна предизвикаха гневната реакция на екоактивисти и обществото.

На 12 януари българският музикант и деятел Васил Гюров разгласява фотография във „ Facebook ” с надпис: „ Така наподобяват през днешния ден предпазените дюни на къмпинг „ Смокиня ”! Много комфортно – през януари. Единственият коментар: ИЗМЕТ!!! ”.

Постът провокира съмнение в обществените медии.  Стефани Павлова написа: „ Няма да остане нищо от тази страна….Вината е наша, тъй като поносим това. Беззаконие, анархия…Бъдещето ни наподобява черно ”.

Крайбрежните пясъчни дюни са дом за редки растения и са под закрилата на българските закони за запазване на околната среда. Разрушаването на пясъчна дюна е нелегално, даже и да се случи на земя, която е частна благосъстоятелност.

„ Потресени сме от това, което видяхме “, споделя Тонка Атанасова, шеф на Регионалния инспекторат по околна среда в Бургас. „ Гигантска дюна е изцяло разрушена. Това е акт на вандализъм ”.

Снимките накараха прокуратурата и ековластите да стартират следствие, което приключи с ареста на трима мъже.

Скоро се появиха и други фотоси на градежи по брега на морето, на които се вижда по какъв начин тежка техника работи тъкмо до плажовете.

Българското крайбрежие беше преобразено от взрив в строителството в последните  десетилетия и това не е първият случай, при който управляващите биват упреквани, че позволяват актове на „ вандализъм ” по отношение на околната среда. Натискът крайбрежието да се употребява за комерсиални цели постоянно е сравняван с треската за строителство по крайбрежията на Коста Брава в Испания през 60-те години.

Заглавия в медиите сочат, че брекзит ще докара до растеж на българската туристическа промишленост. Туроператори регистрират скок на резервациите от британци, които търсят по-евтини дестинации за почивка, защото цената на паунда пада по отношение на други валути.

 

.
Снимка: bbc

 

Временно спряна работа

На 25 януари, след седмици медиен напън, българската Дирекция за народен строителен надзор подреди прекъсване на строителството на три места по Южното Черноморие – на къмпинг „ Градина ” до Созопол, в региона на Арапя и в Алепу.

На 28 януари ДНСК разгласи, че инспектира различен градеж – в курорта „ Св. Константин и Елена ” на север.

Беше оповестено, че всички строителни действия са били утвърдени и на министерско равнище, и на равнище локална власт, само че управляващите оповестиха, че организират спомагателни инспекции тази седмица.

Крайбрежният регион е неповторимо местообитание на мигриращи птици и доста редки растителни типове. Появи се безпокойствие, че строителните действия могат да застрашат местата за гнездене на пчелояда.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи изяснява пред Нова ТВ, че документите, които идват с молбата за градеж, са " съгласно всички условия ". " Частните вложения са развиване на човечеството ", сподели той в отбрана на плана.

„ Всичко е законно! ”

Медиите разгласиха редица мнения, в които слагат под въпрос законите и регулациите, свързани със строителството до брега.

Над 70% от пясъчните дюни в страната се намират на частни терени. Това частично се дължи на земя, получила аграрни статут по време на процеса по ренационализация след рухването на комунизма. Според проверяващи публицисти повода е корупция в локалните общински препоръки.  

На митинг в София на 28 януари имаше апели за промени в закона, който разрешава комерсиалното развиване да „ унищожава морския бряг ”, и за оставката на двама министри.

Васил Гюров – деятелят, който разгласява първите фотоси, написа саркастично във „ Facebook ”: „ Всичко е законно! Благодарим ви, законотворци! ”.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР